zondag 27 februari 2011

Joomla site omzetten naar Wordpress blog: enerverend maar niet moeilijk

Wil je een Joomla site omzetten naar een Wordpress blog? Niets om bang voor te zijn! Ik had een tijd niet geblogd, door ziekte en omdat Twitter zoveel korter is. Maar hier hebben misschien ook anderen iets aan. En al bleek mijn omzet-operatie veel eenvoudiger dan ik vreesde, dat opschrijven lukt toch niet in 140 tekens.
Iedereen moet voor zichzelf weten wat handiger is; ik wilde een site voor onderwijsmensen over lesgeven over WOII en de Holocaust veel gebruikersvriendelijker maken omdat veel leraren digibeet zijn geen behoefte hebben aan allerlei toeters en bellen en die ook niet gebruiken.

Voor mijn doel: een supersimpele site waarop geregistreerde gebruikers zelf kunnen posten en die er toch goed uitziet, leek Wordpress het handigst. Maar juist vanwege de vele mogelijkheden die in de oorspronkelijke site waren ingebouwd, was ik bang dat er veel content zou verdwijnen. Met een beetje voorwerk viel het echter mee. Even technisch: de oude site was Joomla 1.5, de nieuwe is Wordpress 3.0.

1. Voorwerk
Er bestaat een goede plugin die je Joomla-berichten omzet naar Wordpress-blogjes, maar perfect is hij niet. Download hem hier maar doe er nog niets mee.
Ik zette de WP-site in een sub-directory, maar
  • maak om te beginnen toch maar een backup van je oude site. En download apart al je plaatjes.
  • De importer zet de berichten uit een Joomla-categorie over naar een Wordpress-categorie. Secties en dergelijke zijn er niet, en components ook niet: wat je daarin had staan, wordt een bericht in een categorie. Zet dus vast alles in de categorie waarin je het straks wilt hebben.
  • Let op: niet gecategoriseerde berichten worden bij omzetten een aparte pagina. Wil je dat niet, stop ze dan in een categorie. En: ook ongepubliceerde berichten worden straks zichtbaar. Haal ze zo mogelijk weg, of ruim anders na de operatie op.
  • De plugin heeft een groot probleem: hij snijdt de berichten af zodra hij speciale tekens tegenkomt, zoals trema's, enkele aanhalingstekens, en dergelijke. Alle oplossingen die ik hiervoor vond bleken niet te werken. Een lelijke oplossing waardoor je berichten niet worden afgesneden: download de plugin search en replace (zie hieronder bij Verhuizing) en haal al die tekens weg, dus bijv. e-accent aigue vervangen door een gewone e. het duurt maar een seconde
  • Al je geregistreerde gebruikers worden vanzelf en goed meeverhuisd, dat dan weer wel.
2. Installatie Wordpress en migratie
  • Maak een subdirectory om Wordpress te installeren: hij moet op dezelfde SQL-server staan als de oude site!
  • Installeer een schone versie van Wordpress en maak die helemaal leeg: geen berichten, categorieen of pagina's erin, alles naar de prullebak dus.
  • Copieer al je plaatjes naar de WP-folder, het handigst FTP je je hele Joomla images folder met alle mappen die daarin zitten naar het thema dat je gebruikt - liefst het standaardthema van de WP-installatie -, bijv: /wp-content/themes/naamvanjethema/images . Als je plaatjes in Joomla in images/stories stonden, moet de map in WP precies diezelfde naam hebben dus bijv. /wp-content/themes/naamvanjethema/images/stories.
  • Vul die locatie in bij de instellingen van de migratieplugin als doellocatie van je plaatjes
  • Ga naar de Plugin Admin pagina en vul daar de gegevens in voor de MySQL-verbinding (een screenshot vind je zonodig hier).
  • Onder WP-admin, bij de opties-pagina van de plugin, kan je kiezen: alle categorieen omzetten tegelijk of alleen sommige daarvan.
  • Klik de Migration-knop - Klaar. Tenminste...
(Volgens de maker van de plugin kan je vervolgens klikken op "Change Urls" om de links in je berichten bij te werken. Ik heb dit niet gedaan, omdat de site alleen tijdelijk in een subdirectory stond en ik hem daarna ging verhuizen naar de url van de oude site.)
Er is vast nog wel iets op te ruimen, maar je hebt nu in een paar minuten alles vehuisd naar de subdirectory.

3. Verhuis je blog naar de hoofddirectory in 2 simpele stappen en ruim rommel op
Let op: ik ga ervan uit dat je het blog hebt geinstalleerd op een subdirectory op dezelfde server.
Als je nieuwe WP-blog klaar is om aan de wereld te tonen, verhuis je het naar de URL waar je oude site stond. Check eerst dat je een backup hebt van je Joomla-site en de nieuwe WP-site.
  1. Daar gaat hij: Log in op de administratie van je WP-site en ga naar: Settings / General. Daar zie je: "Update WordPress address (URL) and Site address (URL) with the new domain location." Als je bijv. http://wp.JeSite.com hebt en je wilt verhuizen naar http://www.JeSite.com, dan tik je dat laatste, nieuwe adres in allebei de vakjes.
    Klik op opslaan: Geen paniek! je krijgt nu een 404 pagina niet gevonden boodschap.
    Niet schrikken dus, gewoon de terugknop op je browser aanklikken en je gaat terug naar dezelde pagina. Sluit die pagina niet af tot je helemaal klaar bent.
  2. Stap 2: copieer alle bestanden van de oude (sub)directory naar de nieuwe (hoofd)directory. Je kan FTPen of je filemanager gebruiken. Let op dat je alles copieert, de hele mappenstructuur en ook losse files zoals .htaccess. Open nu een andere browser of een ander browserscherm en ga naar je verhuisde site, in ons voorbeeld dus http://www.JeSite.com. Log in op Admin met je gewone gebruikersnaam en wachtwoord en check de plaatjes bij Media/Library (linkerkolom). Ze zouden er allemaal in moeten staan maar dat is misschien niet zo.
Waarschijnlijk ben je nog niet klaar. Je site is verhuisd, maar staat vol foutmeldingen. Bij de verhuizing zijn er waarschijnlijk 'harde' links blijven staan naar de oude subdirectory, vooral naar plaatjes. Dat los je zo op:
  • Download de plugin: Search and Replace HIER en sla hem op op je bureaublad
  • Pak de plugin uit. In de map s&r zit een 2e map met dezelfde naam.
  • ftp die map naar de directory: /wp-content/plugins van het goede adres, dus niet wp enz maar www enz
  • Log in op de Admin van het goede adres, dus niet wp enz maar www enz
  • Activeer de plugin
  • Vind links de instellingen van die plugin
  • Vul in het onderste search/replace vakje in: (search, oude subdirectory bijv) http://wp (replace, nieuwe, hoofddirectory bijv) http://www
  • Vink alle contentdingen aan, comments enzo hoeft niet
  • Klik onderaan op replace of go of wat er ook staat en
  • 1 tel later is alles weer goed!
Plezier ermee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten